No som lleure som SALUT.
L’activitat física ha demostrat ser un factor de prevenció important en, almenys, 35 patologies cròniques i, a més, constitueix un element essencial per mantenir la qualitat de vida de les persones al llarg dels anys. Per això, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va establir el 6 d’abril com a Dia Mundial de l’Activitat Física.
Existeix una edat límit per a practicar exercici físic? La resposta és no. Practicar una activitat física a determinades edats necessitarà una mica més d’atenció i dedicació per part nostra, però sens dubte ens ajudarà a sentir-nos millor, amb més vitalitat i més feliços. L’edat com a impediment no és una excusa. Fer algun tipus d’esport ens beneficia a tots, independentment de l’edat o de les habilitats físiques. L’activitat física és un gran aliat de la salut cardiovascular i cerebral, a més d’un gran promotor del nostre benestar.
Perquè l’activitat física contribueix a la prolongació de la vida i a millorar la seva qualitat, a través de múltiples beneficis:
- Redueix el risc de patir moltes malalties no transmissibles.
- Ajuda a controlar el sobrepès, l’obesitat i el percentatge de greix corporal.
- Augmenta la densitat òssia, enfortint els ossos i ajudant a prevenir l’osteoporosi.
- Enforteix els músculs i millora la forma i capacitats físiques.
- Millora l’estat d’ànim, prevé i redueix l’estrès, l’ansietat i la depressió.
- Ajuda a la gent gran a mantenir la seva independència personal.
- Disminueix el risc de caigudes en persones grans.
- Contribueix al desenvolupament integral de la persona, sobretot en nens i joves.
- I, en nens, millora la maduració de sistema nerviós motor i augmenta les destreses motrius.
Cal no oblidar que fer exercici pot ser divertit i promou la socialització
És una oportunitat per sortir a l’aire lliure, gaudir de l’entorn i dedicar temps a fer activitats que ens facin sentir bé. També es pot practicar en companyia, en equip o en activitats grupals, de manera que s’afavoreix el contacte amb la família o els amics. Classes de ball, caminades, crear un equip de futbol … Són moltes les propostes que ens poden divertir i ajudar-nos a mantenir la forma.
Si més no, es recomana destinar 150 minuts setmanals a la pràctica d’exercici d’intensitat moderada o 75 minuts a la setmana, si es tracta d’una activitat d’intensitat elevada. Recorda consultar amb el metge abans de començar un nou programa d’exercicis, especialment si fa molt de temps que no practiques esport o tens problemes de salut crònics.
Deixa un comentari